FU TUKE na svetovom podujatí NAFSA 2023

Display portlet menu

FU TUKE na svetovom podujatí NAFSA 2023

Na svetovej konferencii NAFSA 2023, ktorá sa konala od 30. mája do 2. júna 2023 vo Washingtone, D.C. (USA), mala svoje zastúpenie aj Technická univerzita v Košiciach. V rámci slovenského pavilónu prezentoval medzinárodné edukačné a vedecko-výskumné aktivity TUKE – doc. Mgr. art. Ing. Richard Kitta, ArtD., prodekan Fakulty umení TUKE.

NAFSA patrí k najväčším svetovým podujatiam zameraným na medzinárodné vzdelávanie, mobilitu, ako aj na inovácie a stratégie v edukácii. Aj tentokrát NAFSA hosťovala medzinárodné univerzitné tímy z viac ako 100 krajín sveta. Aktuálny ročník ponúkol možnosť nadväzovať a rozvíjať inštitucionálne partnerstvá na podporu inkluzívnej budúcnosti a internacionalizáciu vo vzdelávaní.

Zastúpenie Slovenska je v rámci NAFSA Annual Conference & Expo 2023 historicky prvé. V gescii MŠVVaŠ SR a v koordinácii Mgr. Michala Fedáka – štátneho tajomníka pre vedu, výskum a vysoké školstvo, sa konferencie zúčastnilo 10 slovenských univerzít. Technickú univerzitu v Košiciach zastupoval doc. Mgr. art. Ing. Richard Kitta, ArtD., prodekan Fakulty umení TUKE, v poverení prorektora pre zahraničné vzťahy a mobilitu – prof. Ing. Radovana Hudáka, PhD.

Prezentácia portfólia TUKE bola venovaná predovšetkým medzinárodnej kooperácii, mobilitám a tiež aktivitám v rámci aliancie európskych univerzít Ulysseus. Súčasťou prezentácie boli nielen vzdelávacie, ale i výskumné aktivity univerzity. Prodekan FU TUKE, doc. Richard Kitta, predstavil stratégie TUKE týkajúce sa rozvoja a podpory transferu technológií s dôrazom na digitalizáciu a kreatívny priemysel. Fokus na interdisciplinárne vedecko-výskumné projekty je vo všeobecnosti vysoký a zo strany potenciálnych partnerov v rámci podujatí NAFSA bol rovnako evidentný. Technická univerzita v Košiciach mala svoje zastúpenie aj na národnom networkingovom podujatí, ktorého hostiteľom bol štátny tajomník MŠVVaŠ SR, Michal Fedák v spolupráci s Radovanom Javorčíkom, veľvyslancom SR vo Washingtone, D.C.

Akcia NAFSA 2023 patrí zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k pilotným a bola realizovaná v rámci internacionalizácie slovenského vysokého školstva v zahraničí.

https://www.nafsa.org/

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data

Naše skúsenosti sú ďalej, ako naše chápanie. Áno, je to zážitok, nie pochopenie, čo ovplyvňuje skúsenosť a správanie sa.

Marshall McLuhan

FU TUKE na svetovom podujatí NAFSA 2023

Display portlet menu